Saturday, April 14, 2007

طبيخ

لو كان عندك صبر شويه فأنصحك بإنك تعمل صلصلة المكرونة بمزاج شوية ..

ماتعصرش الطماطم فى الخلاط , استعمل مصفاة واعصرها بإيدك

وبعدين حطّها على نار هادية جدا مع شوية زيت صغيرين

سيبها بقى 3 ساعات مثلا مع التقليب كل نص ساعه وللا حاجه .. والنار هادية جدا

ممكن تاخد أكتر من كده كمان على ماتتماسك كويس

الملح والبهارات قبل ماتستوى بحاجه بسيطه

طعم المكرونة هيبقى حاجه تانيه ..

الفكره إنك لما تصبر على أى طبيخ وتسويه على نار هاديه بيبقى طعمه أحسن بكتييييييييير

ويمكن دى كانت ألذ حاجه فى أكل ستى اللى كانت بتعمله على الكانون البلدى

الكانون ده للى مايعرفشى كان بوتاجاز على صغير قوى

طوبتين أو أكتر على الجنبين والجدار من وراهم .. الركن الرابع مفتوح للأمام علشان تولع النار وتزود القوالح -بتاع كيزان الذرة- للنار

كانوا بيولعوا النار ويصبروا على مالدخان والحراره العاليه يطيروا وبعد ما النار تصفى وتهدى شويه كانوا يحطوا الحله بتاع الطبيخ

وتاخد وقتها بقى على ماتستوى براحتها

... نفس الفكره بس على أوسع شويه فى الرز المعمّر وأى حاجه تتسوى فى الفرن البلدى

بعد الخبيز الفرن بيبقى سخن ولسه الخشب مولع تحت بحراره صافيه

فمن غير حرق خشب أو قش تانى نحطّ الرز أو البطاطس أو حتى قدرة الفول المدمس

تستوى على مهلها بدون استعجال

 

دلوقتى بقى من الصعب -واحنا قرية أساسا- إنك تاكل رز معمّر فى فرن بلدى

انتشرت أفران الغاز ..

أكل سريع وبدون قرف القش ودخانه

بس مالوش طعم

عامل زى الفراخ البيضا كده

تستوى هوا وحجمها كبير .. بس مالهاش طعم

طعمها محايد

لازم تزوّد بهارات أو تحمّرها أو تشويها

 

وحتى دى بقت غير متاحه حاليا ونرجو الاتصال فى وقت لاحق

 

 

ملحوظه : بلاش حد يسألنى عن التفاؤل اللى كنت رايح بيه الكليه الصبح

1 comment:

Anonymous said...

أشكرك على هذه المقالة الجميلة وكنت أود من السادة زوار الموقع زيارة موقع أكلاتى www.akalaty.com ويقوموا بإرسات أكلاتهم المميزه على الموقع.وتمتعوا أيضا بقائمة الوصفات الموجوده به